18. října 2016

Power BI – práce s geografií a mapami

Zdravím Vás u dalšího článku ze světa Power BI snad se samopopisným názvem. Kompletní seznam článků najdete v rozcestníku http://www.neoral.cz/2016/10/power-bi-rozcestnik.html. Dnes se budu zabývat zobrazením dat s návazností na geografii. Jaké máme možnosti? Začnu ve zkratce možnostmi Excelu, poté se podíváme na Power BI Desktop
Power View
Doplněk Excelu Power View umožňoval zobrazit geograficky jako první z Power BI rodiny. O vyhledání se staraly Bing maps. Hledat jste mohli buď podle popisu lokace, nebo zeměpisné šířky a délky (longitude, latitude). Do pole lokace šlo umístit sice několik polí, ale nástroj hledal pouze podle prvního klíče. Drilování ze státu na města zde nefunguje. Takže než mít samostatné atributy, stát, město, adresa. Bylo ideální mít složenou adresu z částí do adresy celé, tak aby ji našel Bing správně. Pokud stačil detail město, bylo potřeba upřesnit stát/okres, aby Bing našel „to správné“ město ve správném kraji/státě :)
3D Map (dříve Power Map)
Excelový doplněk, který umožňuje data opět vizualizovat geograficky. Změny v mapě lze přehrát v čase a střídající se scény uložit jako video. Můžeme podstrčit i vlastní mapový podklad.
Power BI Desktop
Zde máme možností pro práci s geografií mnohem více díky vestavěným vizualizacím i rozšířením o vizualizace vlastní.
Map
Základní mapa využívá Bing maps stejně jako Power View. Hledání probíhá na základě slovního popisu lokace, nebo zeměpisné šířky a délky. Narozdíl od Power View, můžeme do popisu vložit více polí, což umožní hierarchicky drilovat.
Region map
Vyhledání na základě Bing Maps pro územní celky regionů a států. Pokud vyberete stát, rovnoměrně se vybarví. Neudělá se bublina kdesi náhodně jako u „Map“. Taktéž funguje drilování hierarchie.
Shape Map
Shape map obsahuje několik předdefinovaných šablon pod nimiž je Geojson popisující geografii například pro Spojené Státy, Velkou Británii, Německo a další. Můžete ale vložit i vlastní popis geografie v json formátu
Zobrazení probíhá na základě párování dat geo klíče v datech a geo klíče v json popisu mapy.
ArcGIS Map (Preview)
ArcGIS je Geografický Informační Systém pro práci s mapovými podklady a geografií. Můžete zde jednoduše vybírat několik bodů zároveň. Lze zvolit, zda chcete lokalitu mapovat jako body, nebo region. Měnit podklad (tmavá, světlá), téma mapy (body, bubliny, heat mapa).
Aby map nebylo málo, máme pro zobrazení geografických informací následující vlastní vizualizace
Custom Visuals
Vlastní vízualizace najdete ke stažení v galerii: https://app.powerbi.com/visuals
Synoptic panel od SQLBI
Vítěz soutěže o nejlepší vlastní vizualizaci. Kromě ukázkových rozložení z galerie přes obchod, letadlo, až po lidské tělo si můžete namalovat vlastní podklad na stránce http://synoptic.design/
Globe Map
3D mapa pro Power BI Desktop jako vlastní vizualizace s možnosí použít několik vrstev. Například sloupcový graf můžete kombinovat s heat mapou podobně jako v 3D Map v Excelu.
Závěr

Mapy jsou zdá se populární. Možná i proto jim bylo v Power BI věnováno tolik pozornosti. Vybere si snad každý. Ať potřebujete najít konkrétní adresu jako bod, nebo vlastní mapový podklad výrobní haly/obchodu/skladu, v Power BI najdete vhodnou vizualizaci. V rámci české Power BI User Group plánuji na tohle téma přednášku, kde ukážu možnosti jednotlivých vizualizací.

Žádné komentáře:

Okomentovat