27. října 2016

Power BI on premises v SSRS

Pár týdnů zpátky na konferenci Microsoft Ignite byla zveřejněna informace, že tým Reporting Services již intenzivně pracuje na integraci Power BI do Reporting Services. Nečekal jsem ale, že dostaneme první verzi k otestování pár týdnů na to. Právě probíhá PASS Summit a přišla další skvělá novinka. Technické preview k vyzkoušení pro veřejnost již ve čtvrtek 27.10. Není proto náhoda, že je skoro půlnoc a já sedím u počítače testuji a píšu článek :)
Verze k otestování je zatím k dispozici pouze jako virtuálka v Azure, ale verze ke stažení bude snad následovat brzy. Do vyhledávače stačí napsat SQL Server Reporting Services Technical Preview.
Obsahuje předinstalované Reporting Services, Power BI Desktop, Databázový engine a Analytické služby. Zatím je možno publikovat Power BI repoty právě s živým připojením proti Analytickým službám a to jak v Multidimenzionálním, tak tabulárním provedení.
Tvorba virtuální stanice je relativně jednoduchá (pokud vymyslíte dostatečně složité heslo). Nejlevnější konfigurace, která mi byla nabídnuta přijde na cca 120 Eur za měsíce, takže nezapomeňte po testování vypnout.
Nicméně až to naběhne, můžete rovnou napsat do prohlížeče http:\\localhost\reports a jste v Report Manageru. Tam vás přivítají, mimo jiné, 3 ukázkové reporty Power BI reporty. nebo si v desktopu můžete vytvořit vlastní přes živé připojení na lokální SSAS. Vytvořil jsem si soubor Test. Tento vypublikoval do galerie Report Manageru.
Otvírám report přímo v prohlížeči a nekecali... Funguje to :)
Report se otevřel a reaguje.
Napadá mě, zda budou vidět Power BI reporty a statistiky z nih v databázi Report Serveru v tabulkách Catalog a Execution Log. Jsou tu a v Execution logu vidím jak dlouho se načítal dataset v milisekundách z SSAS.
Závěr
Power BI se vám líbí, ale nemůžete je používat, protože je to cloud? Svítá na lepší časy. Integrace s SSRS vypadá slibně. Zatím jen připojení na analytické služby, ale přibydou další. Otázky jsou, jestli se dočkají i uživatelé standardní edice. Jakou formou bude probíhat update SSRS, pokud máte už SQL 2016 bez Power BI a celkově jakým způsobem budou poskytovány aktualizace. Tohle jsou ale otázky na jiné dny. Dnes jsem si radost udělal, tak si ji těmito otázkami nebudu kazit a půjdu raději spát :)


Žádné komentáře:

Okomentovat