3. října 2016

Power BI - update červenec, srpen, září 2016

Power BI – Update červenec až září 2016
Po prázdninové odmlce jsem zpátky s novinkami ze světa Power BI. Byť některé novinky jsou už 3 měsíce staré. Jsou to potom ještě novinky? Z pohledu tempa Power BI možná ne, ale jak píši v minulé větě. Udělal jsem si prázdniny a nejen já. Dnešní článek bude možná vypadat trochu víc jako telefonní seznam nových vlastností. Na zajímavé věci se zkusím zaměřit později v samostatném článku. Power BI oslavilo rok a pokusím se zásadní věci které přibyly, nebo byly oznámeny vypíchnout v závěru článku.
Takže co nového v desktopu?
Formátování/zobrazení reportu
Předdefinované stavy tabulek – podobně jako „formátovat jako tabulku“ v MS Excel
ShapeMap – komponenta umožňuje zobrazit i vlastní mapový podklad
Drilování v čarovém grafu (line chart) – v minulosti uměl pouze sloupcový graf
Spojitá osa pro datum – nejen zobrazení hodnot, které máte v datech
Předdefinované styly pro matrix
Změna pořadí polí a popisků v grafech
ArcGIS mapy pro Power BI (září)
Mobilní rozložení reportu (září) – tohle vypadá zajímavě, dříve jsme mohli editovat jen zobrazení reportu na PC. Mobilní optimalizace podobně jako v Datazenu přijde vhod.
Konektivita
Konektory ke zdrojům přibývají. Vcelku by mě zajímalo, jak hojně některé konektory budou využívány. Jmenovitě
Amazon Redshift
Impala
Snowflake
Konektor pro Web se dočkal vylepšení – před načtením lze zobrazit náhled jednotlivých sekcí/stránek ještě před načtením
ProjectPlace
Oracle – zlepšení výkonu pro náhled na data
OData – podpora výběru propojených tabulek v relaci
Editace dotazu
Podpora pro R scripty jako transformaci (dřív jen R vizualizace a zdroj)
Výstup dotazu jako povolené hodnoty pro parametry
Možnost přepsat uživatelsky definované funkce
Možnost provést transformace Merge/Append jako nový dotaz
Auto recovery souborů – velmi důležité, podzim je tu a Desktop padá. Můžete zvednout svou neuloženou práci, jupí.
Zobrazení návazností dotazů – může se hodit, pokud toho máte v Desktopu více.
Zobrazení chyb při načítání – zobrazí se detailnější informace u „buňkových“ chyb. Jako počet načtených řádků.
Transformace – konverze sloupce tabulky na list. Já to zatím vždy používal obráceně, ale možná se může hodit.
Novinky v desktopu linky:
Service
Datově řízené alerty – hodnota KPI překročí hodnotu, dostanete notifikaci
Row Level Security – přesun definice do Desktopu. V service zůstává pouze správa členství v rolích. Analýza dat v Excelu je možná i nad datasetem s RLS.
Analýza v Excelu – možnost analyzovat on premises SSAS data přes Excel.
Administrátoři můžou nastavit, zda analýza on premises SSAS dat bude vůbec možná.
Power BI Auditing
Power BI Enterprise Gateway a Personal Gateway se sloučily do Data Gateway – jedna instalačka, která vládne všem a nejen Power BI (například i Power Apps)
Možnosti analýzy
Forecasting – otestuji do samostatného blogu
R skripty lze propojit s vlastním IDE (RStudio či jiné)
Komunita ve světě
Byl spuštěn komunitní blog o Power BI, kde komunita píše články sama sobě. Asi se taky o časem o nějaký ten článek podělím :) http://community.powerbi.com/t5/Community-Blog/bg-p/community_blog
Dále byla spuštěna galerie příběhů dat. Aneb pro inspiraci můžete kouknout, jaké reporty vytvořili jiní, nebo se o vlastní výtvor podělit. http://community.powerbi.com/t5/Data-Stories-Gallery/bd-p/DataStoriesGallery
R Galerie – hotová řešení v R a Power BI, tohle je určitě na samostatný článek http://community.powerbi.com/t5/R-Script-Showcase/bd-p/RVisuals
Komunita v ČR
V České republice proběhnul SQL Bootcamp zaměřený hlavně na SQL Server, ale v pár přednáškách jsem se Power BI lehce dotknul. Jmenovitě jsem přednášel o tipech a tricích v reporting services, úvodu do Analytických služeb co nezapomenout při tvorbě modelu. Podívali jsme se také na Úvod do jazyka R nejen v SQL Serveru, kde cílem přednášky bylo ukázat účastníkům, o co jde. Aby měli představu, jestli se jedná o oblast, kterou pro ně má smysl se zabývat.
Chystají se akce následující. Již o tomto víkendu WUG Days http://www.wug.cz/brno/akce/836-WUG-Days-2016 Akce pro IT profesionály zdarma. Přednáším o Power BI a mých praktických zkušenostech. Produkt hodný, zlý a ošklivý :) Akci také sponzoruje můj zaměstnavatel, a díky tomu se můžete těšit na nealko nápoje včetně nealko piva. Dojde také na soutěž o hodnotnou poukázku do eshopu. Otázku jsem vymýšlel já, a můžu Vám jako věrným čtenářům blogu prozdradit, že tématem je Power BI :)
Dále se chystají dvě přednášky na české PUG v rámci WUG online. Čekají nás Time patterns v DAX v podání Luboše Bednáře již 11.10. http://www.wug.cz/online/akce/878-Power-BI-Time-patterns. Poté 1.11 dojde řada na mě a přípravu dat v Power Query a Power BI Desktopu.
Jaké Power BI téma zajímá Vás, chtěli byste si dát přednášku online o Power BI? Napište mi. Případně se zapojte do diskuze na české PUG (Power BI User Group) přímo v komunitním fóru u produktu, ať to v našem českém a slovenském rybníce trochu oživíme  http://www.meetup.com/CZBISQLPASS/
Závěr
Novinek v produktu jsou opět kvanta, ale upřímně poslední 3 měsíce pro mě byly v čekání trochu studenou sprchou. Byť to co bylo přidáno je mnohdy pěkné, to co chybí cítím daleko výrazněji. Konektory na zdroj XY (ať už se jedná o SnowFlake, nebo Impalu) nevyváží to, že nejde stále formátovat popisky os v grafu. Nebo tvorbu measures nad SSAS live connection. A ať mi nikdo netvrdí, že záleží hlavně na hlasech na user voice. Snowflake jsem tam neviděl vůbec, impalu jen minimálně. Ale chápu, asi jiný tým... Největší špička v roce za rohem (Black Friday) a ty vlastnosti, které blokovaly kloudnou práci s produktem (počet aktualizací, nemožnost udělat live connectiona nad ním measure proti SSAS) trvají. Takže mě čekají workaroundy. Ale alespoň už vím, do čeho jdu :)
Jedno velké oznámení padlo na konferenci MS Ignite a nechal jsem si jej do závěru článku. Na Ignite bylo prezentováno první demo Power BI on premises jako součást reporting services. Bude to k dispozici, až to bude hotové :) To není úplně úzký časový údaj, ale  na video se můžete podívat zde https://t.co/S6JFXzYk9B. Jinými slovy, zavrhli jste Power BI, že Vám cloud ve firmě nikdy nedovolí? Už se dočkáme i SSRS do každé rodiny :) A tímto se pro dnešek loučím.






Žádné komentáře:

Okomentovat