8. května 2015

PowerBI nové generace

Již 17.3. bylo i pro Českou republiku zveřejněno Preview nové generace PowerBI. Co je nového, co to stojí a jak začít?
Starší generace PowerBI (v článku jako PowerBI pro Office 365) byla závislá na MS Office, skládala se z nástrojů PowerQuery, PowerPivot, PowerView, PowerMap a portálu v Office 365 (podrobněji článek zde: http://www.neoral.cz/Blog/P%C5%99%C3%ADsp%C4%9Bvek/2/%C3%9Avod-do-PowerBI). Pokud jste neměli správnou verzi/edici Office, měli jste smůlu (o dostupnosti napříč verzemi jsem psal v přechozím článku zde: http://www.neoral.cz/Blog/P%C5%99%C3%ADsp%C4%9Bvek/5/PowerBI-n%C3%A1stroje,-dostupnost-nap%C5%99%C3%AD%C4%8D-verzemi). Tyto omezení již neplatí. Nové PowerBI preview si může vyzkoušet každý a to včetně portálu, pro sdílení svých výtvorů, mobilního BI či Q&A (otázky a odpovědi). Stačí se zaregistrovat na webu www.powerbi.com
Preview je dostupné ve Freemium modelu (základ zdarma, pokročilejší funkce za příplatek). Co je zdarma, co se platí naleznete zde: https://www.powerbi.com/dashboards/pricing/
PowerBI designer
PowerBI designer je desktopová aplikace, která stylem připomíná MS Office. Není však na Office závislá. Když ukazuji starší generaci PowerBI u klientů, na kurzech, prezentacích atd., stává se mi, že se lidé ztrící v Excel PowerBI co je čím. Co byl ještě PowerQuery a co byl už PowerPivot. Když všechny nástroje nejsou dostupné v Office 2010, co z toho co jim ukazuji vlastně mohou používat. Proč PowerPivot s PowerQuery mají samostatné záložky na pásu karet a PowerView je na záložce insert atd.
PowerBI designer proto kombinuje vše v jednom nástroji. Můžete data načítat a transformovat jako v PowerQuery, logicky propojit data z různých zdrojů jako v PowerPivotu a prezentovat data podobně jako v PowerView. Některá omezení dostupných nástrojů navíc odpadají.
Co tedy PowerBI designer přináší nového, kromě sjednoceného prostředí?
Co se týká zdrojových systémů, únorový update přinesl konektor na CRM online, březnový konektor na Google analytics. V porovnání s PowerQuery se mi líbí, že po celou dobu vidíte ostatní dotazy v modelu, takže se Vám nestane, že byste zapomněli název funkce, na kterou se chcete odkázat.
Přikládám náhled na načítání dat v rámci PowerBI designeru

Tvorba modelu je v současné době omezena na tvorbu relací mezi dotazy. Na DAX výpočty a označování metadat (jako třeba úrovně geografie) si budeme muset ještě nějakou chvíli počkat.
Nicméně PowerPivot a Tabulární model SQL Serveru umí pracovat pouze s jednostrannými vazbami 1:1 a 1:N. PowerBI designer umožňuje filtrování oběma směry.

Z pohledu vizualizace přináší PowerBI designer některé zajímavé novinky. Jedná se o Tree mapu (vlevo nahoře), Funnel chart (vpravo nahoře), regionovou mapu (vlevo dole), budík (vpravo dole). PowerView neumělo 2 osy u grafu, takže bylo nemožné vizualizovat například procenta a prodeje v tisících. PowerBI designer 2 osy umožňuje, stačí vzít 2 grafy a přetáhnout je na sebe. Zkoušel jsem tvorbu dashboardu od začátku do konce i na svém 8 palcovém tabletu s Windows a byl jsem velmi mile překvapen, jak jednoduše tvorba probíhala a to včetně transformací dat. Stejně tak jsem byl mile překvapen při zaslání zpětné vazby formou nespokojeného smajlíka. V sobotu přes den odesláno, v pondělí ráno (amerického času) odpověď se zpětnou vazbou, že požadovaná funkčnost bude zahrnuta v dalších verzích. Nový update vychází každý měsíc, tak snad nebudeme čekat dlouho.

Mobilní aplikace pro iOS
U on premise PowerBI nasazení je mobilní zobrazení komplikované, ne-li nemožné. Důvodem je PowerView napsané v Silverlightu. PowerBI pro Office 365 bylo přepsáno do HTML 5 a tak můžeme koukat na reporty v libovolném zařízení s libovolným OS. Stejně tak PowerBI pro Office365 disponuje mobilní aplikací pro Windows zařízení.
PowerBI preview přineslo jako první aplikaci pro iPad a iPhone, tuto jsem neměl zatím příležitost vyzkoušet (iPhone si kvůli tomu opravdu pořizovat nebudu :) ). Pokud by Vás to zajímalo, můžete kouknout na videa na Youtube, třeba tohle: https://www.youtube.com/watch?v=zeadB8c_NyE
Konektor pro on premise SSAS tabulární model
K čemu by byla technologie pro reporting a analýzu, kdyby jste ji nemohli napojit na své vnitropodnikové zdroje? PowerBI preview přináší konektor na OnPremise SSAS tabulární modely (doufám, že přibyde časem i multidimenzionální, ale nepochybuji, že po tomto konektoru hladově křičí více lidí, než jen já). Napojení Tabulárního modelu se pověnuji v samostatném článku někdy příště.
Portál
Kde s PowerBI preview začít? Můžete se zaregistrovat na webu www.powerbi.com kde po registraci můžete sdílet svoji tvorbu, nebo také tvořit dashboardy od začátku. Na screenshotu vidíte dialog pro načtení dat právě z on premise tabulárního modelu SSAS. Hotový dashboard můžete nasdílet kolegům, případně se do modelu pod dashboardem dotazovat pomocí funkce Q&A (Questions and Answers – otázky a odpovědi, ptáte se přirozeným jazykem, Q&A odpovídají vizualizací).

Shrnutí
PowerBI public preview přináší v prvé řadě sjednocení možností PowerBI do jednoho nástroje. Odbourává závislost na Excelu, tudíž ji můžete použít i pokud nemáte "tu správnou" verzi/edici Office. Jedná se o Preview, takže některé věci ještě nejsou dotaženy. To je ale jen otázkou času. To co přichází nového se mi velmi líbí. A protože jedno video je lepší jak tisíc slov, můžete se podívat na PowerBI preview v akci na následujícím videu. Téma: volby do poslanecké sněmovny ČR. Link zde: https://youtu.be/V8uu2-JJhjw

Žádné komentáře:

Okomentovat