11. května 2015

Co přinese SQL Server 2016

4-8.5 proběhla v Chicagu konference Microsoft Ignite. Zde bylo mimo jiné odtajněno, co nového přinese nová verze SQL Serveru, jejíž veřejně dostupné CTP by mělo vyjít v létě. Máme se na co těšit a to nejen z pohledu Business Intelligence. Pokud byste chtěli podívat na Datasheet a Blog k nové verzi, případně se přihlásit k upozornění, že CTP je dostupné pro veřejnost: http://tinyurl.com/menb7t4
Nová verze staví na třech pilířích.

Deeper Insights Across Data (volně přeloženo: jak hlouběji prohlédnout do vašich dat)
Začínám z této strany, protože pro BI přináší nejvíce novinek. Můžeme se těšit na:
Vylepšené Reporting services (SSRS)
Jsem doslova nadšený. Od 2008 R2 se SSRS nepohnuly příliš z místa a vcelku pravidelně slýchám dotazy, zda s nimi bude Microsoft něco dělat. Případně jestli jsou SSRS mrtvá technologie? PowerView přece jen ani zdaleka nedokáže SSRS plnohodnotně nahradit. SSRS se údajně dočkají výrazné modernizace a bohatých vizualizačních možností. SSRS is not dead!! Stokrát sláva. I když dokud neuvidím, neuvěřím :)
Mobilní BI
Microsoft koupil společnost Datazen, leadera na trhu s mobilním BI a aplikacemi jak pro iOS, Android tak Windows. Můžeme se tedy můžeme těšit na pořádné integrované mobilní BI. Stávající zákazníci s Enterprise edicí můžou Datazen používat již dnes pokud splní podmínky (http://tinyurl.com/pjvyocu) mohou používat Datazen od verze 2008 nahoru.
Rozšíření SSIS
Další strhující novinka ze které skáču po strop. V SSIS půjde používat mimo nástrojů z verzí minulých PowerQuery. Takže co si odladíme na desktopu v Excelu půjde automatizovat v SSIS. Další výhodou je obrovská škála konektorů pro PowerQuery.
PowerQuery pro analýzy a reporting
Budeme moci načítat data do modelů a reportů opět přes PowerQuery.
Polybase
Správa a dotazování do relačních i nerelačních dat jednoduše přes T-SQL bylo zatím běžným smrtelníkům zapovězeno. Polybase byla dostupná pouze v rámci appliance Parallel Data Warehouse a kombinovala data z relační databáze s daty z Hadoopu. Nyní se dostupnost rozšíří i na SQL Server.
Vestavěné „Advanced analytics“ do SQL Serveru
Akvizice Revolution analytics přináší algoritmy pro prediktivní analýzu a „R“ do SQL Serveru. Pokud jste datový vědci, udělejte si sami. Pokud nejste, stále je tu Microsoft Azure Marketplace.
Vylepšení MDS (Master Data Services)
Až 15krát rychlejší add-in. Lepší kontrola nad rolemi a více administrátorů. Opakovaná použitelnost entit napříč modely. To jsou novinky, které slibuje datasheet. MDS jsem si oblíbil již ve verzi 2012 a pokud se budou hýbat v 2016 rychleji, bude to jedině dobře.
Mission Critical Performance
Real-time Operational Analytics & In-Memory OLTP
In-Memory OLTP technologie v některých případech zvyšuje výkon transakčních systémů i 30krát. Pro analýzy bude možno nad in memory tabulkami navíc tvořit column store indexy a výkon tentokrát analytického systému to posune dál.
 Vysoká dostupnost
Další vylepšení pro AlwaysOn. Až 3 synchronní repoliky pro automatický failover napříč doménami. Podpora pro DTC & SSIS. Automatický failover na základě zdraví databáze.
Zabezpečení
Funkce Always Encrypted posouvá dál možnosti TDE (Transparent Data Encryption). Novinkou je, že data budou posílána zašifrována i po síti, což bylo slabé místo TDE.
Row Level Security – řízení přístupů na úrovní řádků. Funkce je již dostupná v SQL Azure Database.
Query data Store
Umožní ukládat, monitorovat a ladit exekuční plány s celou historií.
Další:
Nativní JSON, Temporal Database, Dynamic Data Masking, Enhanced Database Caching
Hyperscale Cloud
Přináší vylepšení pro hybridní scénáře, zjednodušení v některých oblastech a konzistenci z pohledu vývoje, správy, přístupů
Hybridní scénáře pro SSIS
Integrace Azure Data Factory s SSIS, konektivita SSIS na cloudové zdroje.
PowerBI nad on-premise daty
Možnost reportovat přes PowerBI nástroje přestože citlivá data neopustí firmu (šifrovaně pomocí Always Encrypted)
Stretch database
Odlejte si historická data do cloudu, ať nezabírají místo u Vás. Půjde kombinovat s Always Encrypted a Row Level Security.
Další:
Vylepšení Backup To Azure, zjednodušená migrace on-premise SQL Serveru a přidání Azure Repliky v Always On
Závěr
Microsoft toho slibuje opravdu hodně nového. Po delší době se dá říci, že zde máme opět BI edici. Osobně se nejvíce těším na překopané SSRS, PowerQuery v SSIS a reportingu, Operational Analytics a mobilní BI, no vlastně všechny BI věci :)

V Azure navíc přibyde k aktuální SQL Database (database as service) Data Warehouse as service, v němž půjde škálovat síla výpočetního výkonu v okamžicích, kdy to potřebujete. Novinky vypadají zajímavě, realitu uvidíme v létě a poté v produkci :)

Žádné komentáře:

Okomentovat