8. května 2015

Excel 2016 novinky pro BI

Již nějakou dobu je k dispozici Preview verze Office 2016, kterou jsem se rozhodnul vyzkoušet. Zejména mě zajímal Excel a co nového přináší do světa BI.
Kdo by měl také zájem, Preview Office 2016 je k dispozici ke stažení na následujícím linku: https://connect.microsoft.com/office/program8819
Co tedy přináší nového Excel 2016 do světa Business Intelligence?
PowerView
PowerView nad multidimenzionálním modelem
V Excelu 2013 jste mohli tvořit PowerView vizualizace pouze nad modelem tabulárním, případně PowerPivotem. Pokud jste chtěli vizualizovat data z multidimenzionálních kostek, museli jste to provádět v internetovém prohlížeči. Prerekvizitou bylo PowerView integrované se SharePoint serverem a příslušná verze SQL Serveru(pouze SQL Server 2012 SP2 a novější)
PowerQuery
PowerQuery doplněk je mrtev...
... ať žije PowerQuery na záložce data. Nebojte se, nepřišli jsme o PowerQuery, jen jej už nemusíme stahovat samostatně jako doplněk. Funkcionalita je přímo integrována do Excelu. Otázka zní, jak to bude s dostupností napříč edicemi Office, zda PowerQuery funkcionalita bude dostupná i v nižších edicích, než Pro Plus? Na tyto otázky sám zatím neznám odpověď.
Podpora pro VBA
Interakci s PowerQuery lze nahrát jako makro a automatizovat přes VBA. Tato funkčnost byla přidána i do poslední verze stažitelného doplňku pro Excel 2013, tedy nejedná se o čistou novinku verze 2016, nicméně dobré vědět. Otázek na automatizaci pomocí VBA bylo v minulosti poměrně hodně.
PowerPivot
Intellisense a úprava designerů
Kosmetická, ale velmi příjemná změna, barevné rozlišení při psaní složitějších vzorců.
Nové DAX funkce
Přibylo i požehnaně nových DAX funkcí. Vypíchnul bych ze seznamu například:
Datediff – počet období mezi počátečním začátkem a koncem
Calendar – generování tabulky s kalendářem, doteď jsem realizoval linkovanou tabulkou z listu (uživatelský pohled), nebo rekurzivním CTE (pohled SQL vývojáře)
Median – nedávno jsem potřeboval na projektu v době kdy funkce nebyla k dispozici. Musel jsem použít poměrně komplexní DAX výraz.
Naturalinnerjoin – inner join
Naturalleftouterjoin – left join
a další... Dokumentace zde:
https://support.office.com/en-us/article/New-DAX-functions-for-Excel-2016-Preview-8192a787-aa91-4d7f-9a82-4e2c607e629a
User interface
Multiselect u Slicerů. Více položek ve sliceru se dalo vybrat přes klávesu CTRL, případně SHIFT. Nyní se dá multiselect zapnout ikonkou v podobě kladívka, takže to zvládnete i bez klávesnice na dotykovém zařízení. Třeba i na mobilu.
Další
Nové funkce pro forecasting, forecast tlačítko na záložce data a mezi funkcemi.
Suma sumárum
Některé změny jsou poměrně zásadní, ostatní minimálně příjemné. Mě se líbí zejména PowerQuery integrovaný do jádra Excelu a PowerView nad OLAP kostkami.

2 komentáře:

  1. Ještě bych doplnil nový způsob ovládání - textový příkazy, které navigují na tlačítka, forecasting (vypadá že je převzatý z dataminingového doplňku) nebo zvláštní režim pro dotykové / myšové ovládání...

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za doplnění, soustředil jsem se hlavně na novinky v BI. Ad forecasting, ten jsem zatím nezkoušel (Preview jsem prozatím odinstaloval). Nemyslím si ale, že by byl tento model převzat z Dataminingového doplňku. Doplňek je závislý na připojení k SSAS, počítám že funkce forecast bude fungovat i bez SSAS

    OdpovědětVymazat