3. května 2017

Power BI – relative dates a mesures u live connection proti SSAS

Právě vyšel krásný nový update pro Power BI desktop. Tentokrát místo výpisu všech funkcí vypíchnu prozatím dvě, které mě nejvíce nadchly, protože mi vytrhnou veliký trn z paty. Jedná se o filtrování reportů ve slicerech na základě relativního datumu vztaženo ke dnešku a možnost tvořit measures/měřítka proti živému připojení u analysis services a datasetů z Power BI service (psal jsem minule http://www.neoral.cz/2017/04/power-bi-service-jako-zdroj-dat.html). Bohužel se zatím jedná, pozde o Analysis Services Tabular, Multidimenzionální instance budou následovat.
Relative dates
Jedná se o preview funkci, kterou povolíme ve file menu-options
Při tvorbě jsem využil stejně jako u minulého článku dataset ČNB, abych mohl ověřit obě funkce. Po vykreslení několika jednoduchých grafů přidávám společný slicer s datumem. Po kliknutí na nenápadnou rozbalovací šipku s typem v pravém horním rohu vybírám relative
Z položek máte k dispozici Last (posledních), Next (příštích), This (tento). Z časových období dny, klouzavé a kalendářní týdny, měsíce, roky.
Pro objasnění, co je myšleno kalendářním a klouzavým vybírám poslední 1 kalendářní rok. Všimněte si období od 1.1.2016 do 31.12.2016.
Pokud vyberu rok klouzavě, období je od 4.5.2016. do 3.5.2017. Článek píši 3.5.2017, tedy včentě dneška.
Super, konečně, děkuji Power BI týme.
Measures proti živému připojení Analysis Services a Power BI datasetů
Vzhledem k tomu, že AS jsou naším hlavním zdrojem, je tohle pro mě kritická záležitost. Ne všechny výpočty chci mít v kostkách (kvůli přehlednosti a také, výpočet potřebný pro jeden report dávat do kostky je s bazukou na komára). Zatím jsem ale musel, protože dělat výpočty na úrovni reportu v Power BI do dneška nešlo. Možnost přidat novou measure najdete přes pravé tlačítko u datasetu s živým připojením. K dispozici je jen measure, nikoliv new column.
Tahle možnost ještě minulý týden nebyla k dispozici. Vymyslel jsem si například poměrový ukazatel, jak si stojí Euro proti Dolaru
Přidávám měřítko, vykresluji graf a vidím :)
Závěr

Květnová nadílka byla bohatá, dvě zmiňované funkce jsou stěžejní pro použití nejen v enterprise prostředí. Doufám, že nebudeme čekat příliš dlouho na možnost dělat měřítka u live connection proti SSAS multidimensional. Další novinky v dalších článcích.

Žádné komentáře:

Okomentovat