2. května 2016

Power BI Interest Group

V posledních týdnech jsem moc nestíhal psát články na blog. Sešlo se více věcí na různých frontách. Co jsem nestíhal na blogu jsem se snažil vynahradit přednáškami. Těch bylo za duben 2014 poměrně hodně. Stihl jsem při zaměstnání na plný úvazek 2 přednášky na konferencích, 2 denní seminář přípravy na certifikační zkoušku 70-473 pro partnery. A hlavně jsme konečně ve spolupráci s WUGem a českým Microsoftem zahájili  projekt české Power BI Interest Group v rámci WUG.
Myšlenku začít prezentovat online témata týkající se Power BI jsme oznámili 1.3.2016 na WUG v Brně. Ještě jsem ale nikde přesně nepopsal o co mi v rámci této skupiny jde. O tom by měl být dnešní krátký článek, stejně jako o zhodnocení prvních dvou akcí touto formou.
Power BI User Group
Ve světě se množí Power BI User Groups jako po dešti. V době kdy jsem to začal řešit, ale v Česku žádná zatím nefungovala. Různých skupin, které dávají dohromady IT profesionály a vývojáře je za to vzhledem k tomu, jak malá republika jsme, požehnaně. Skutečně uživatelská skupina nejen pro IT lidi, ale i pro uživatele. Na tu jsem v ČR nenarazil. Témata jako Power BI a Excel (Power BI) by mohli být zajímavé i pro uživatele. Otázka zní. Existuje zde skutečný trh pro tyto témata? Jak oslovit co největší skupinu lidí? Odpověděl jsem si, že díra „na trhu“ určitě. Co se týká formy, můžeme začít online, čímž zpřístupníme informace lidem odkudkoliv, bez nutnosti cestovat. Až zjistíme, že nás je hodně a zájem o témata je, můžeme se bavit o fyzických akcích, protože to samovolně vyplyne.
Zakládat další uživatelskou skupinu mi přišlo zbytečné, zakládat další uživatelskou skupinu, řešit infrastrukturu atd. Bylo lepší dát řeč s Davidem Gešvindrem z WUGu a pobavit se na téma online akcí. Jak tomu konceptu říkat? Dělat Power BI User Group ve Windows User Group by bylo trochu přeuser group :) Vzniká pracovní název Power BI Interest Group.
Hledáme podporu u představitelů Microsoftu jestli by akci podpořili. Preferovaný způsob by byl přes Channel 9. No a zbytek je historie a hlavně současnost.
Koncept přednášek
Chtěl bych vést (a nechtěl bych být sám) přednášky vždy rozsekaná na krátká témata řešící nějaký problém hned jak za sebou budeme mít první úvodní přednášky. Chtěl bych videa vést tak, aby měla pokud možno výukový charakter. Hodina mi přijde jako optimální délka z pohledu něco stihnout a neodradit lidi délkou u této formy přednášky. Stream mezi čtvrtou a pátou mi přišel ideální že lidé odcházející brzo z práce už možná budou na přednášku doma, ti kteří zůstávají déle si ji zapnou na konci pracovní doby.
První dvě akce
Na první streamovanou akci jsem se velmi těšil a měl obrovská očekávání. Za mnohaletou historii WUGu přednáška touto formou neprobíhala. Bylo potřeba upravit systém, nachystat a otestovat stream a to někdy i v docela extrémní časy. Velmi mne potěšil zájem o první přednášku, kdy se zaregistrovalo online 179 lidí. Není tajemstvím, že  při prvním streamu zazlobila technika a v první části byly problémy se zvukem. Přes veškerá přípravná opatření, kterých nebylo málo jsme nepromysleli všechno a chyby se vloudily. Měl jsem s kolegy lépe naplánovat scénáře, co dělat v případě když... Zklamání bylo, ale co můžeme dělat dál? Vzít si ponaučení z chyb. Ne vždy všechno napoprvé vyjde hladce. Nová forma přednášek, nové problémy.
Počítali jsme s tím, že záznam z první akce bude vystaven jak na webu WUGu, tak na Channel 9, ale z důvodu chybějího zvuku jsme tak zatím neučinili. Bylo by lepší akci zopakovat na čisto a chybám se vyvarovat. Na druhou akci se již tolik lidí nepřihlásilo. Já nebyl v takové formě, a stejně tak technika. Zvuk jsem si pohlídal, ale v průběhu přednášky se na krátkou chvíli přerušil stream. Záznam se aktuálně snažíme sestříhat.
Výhled do budnoucna
I přes to, že se první dvě akce nepovedly tak jak bych chtěl, jsem přesvědčený, že přednášky touto formou a o těchto tématech dávají smysl. Obrovský zájem o první akci mi toho byl důkazem. Do dalších akcí musíme dořešit techniku tak, aby to fungovalo bez problémů. A to také tak, aby mohl přednášet jiný přednášející. Chci interest group, ne one man reality show šílence, kterému se odpojuje mikrofon a padá internet uprostřed streamu.
Závěr
Jsme na začátku cesty. Párkrát jsem u prvních přednášek zakopl, ale jdeme dál. Chtěl bych velmi poděkovat Davidovi Gešvindrovi za vše co pro podporu těchto akcí na WUG udělal od zásahu do aplikace přes noční skype hovory a testování až po stříhání videa. Stejně tak bych chtěl poděkovat Honzovi Pospíšilovi z Microsoftu za pomoc a testování s úvodními streamy. Rád bych vyzval všechny Power BI & Excel Power BI nadšence, kteří mají zájem se podílet na obsahu Interest Group, napište mi email a dáme to nějak dohromady. Všem co máte nějaké podnětné komentáře k fungování délce, času, obsahu, klidně pište do komentářů pod článkem. Toho, že je potřeba aby fungoval zvuk a stream se nemá přerušovat jsme si vědomi :)


Žádné komentáře:

Okomentovat