13. května 2016

SQL Server 2016 – General Availability

SQL Server tým oznámil 2.5, že ostrá verze SQL Serveru 2016 bude veřejně dostupná 1.6.2016 (oficiální blog https://blogs.technet.microsoft.com/dataplatforminsider/2016/05/02/get-ready-sql-server-2016-coming-on-june-1st/). Bylo také oznámeno, co najdeme ve které edici SQL Serveru a některé změny byly velmi příjemné. Na konferenci SQL Bits, které jsem měl to štěstí se účastnit, Joseph Sirosh (Corporate Vice President Data Group Microsoft) oznámil, že s dostupností SQL Serveru na Linuxu můžeme předběžně počítat někdy v květnu 2017. Developer edice je dostupná zdarma v rámci Visual Studio Dev Essentials https://www.visualstudio.com/en-us/products/visual-studio-dev-essentials-vs.aspx. Pokud chcete utéct z Oracle, Microsoft Vám umožní převést licence zdarma při splnění určitých podmínek https://www.microsoft.com/en-us/server-cloud/sql-license-migration.aspx?wt.mc_id=WW_CE_DM_OO_BLOG_NONE. Co tedy čekat od nového SQL Serveru?
Staré technologie byly předělány v jádře, tudíž vyššího výkonu byste měli dosáhnout čistě upgradem. Microsoft udává různé nárůstky pro různé technologie. Jak to ale bude u Vás nezjistíte, dokud to nezkusíte :)
Edice
Počítá se s edicemi Enterprise (pochopitelně), Standard, Developer a Express. Na první pohled se jeví, že vypadla edice Business Intelligence, byť tohle jsem nikde oficiálně nečetl. Mezi edicemi není zmiňovaná. Jak se bude nový SQL Server licencovat zatím oznámeno nebylo. Zatím jen přehled co najdeme v jednotlivých edicích. Začnu novinkami a změnami od edic nejnižších směrem nahoru k Enterprise. Co je v edicích nižších, je automaticky i v edicích vyšších.
Express
JSON – podpora pro práci s JSON dokumenty (obdobná jako pro XML)
SSRS – modernizovaný reporting (ale bez reportingu mobilního)
Query store – nástroj určený pro chytání SQL Skriptů, jejich exekučních plánů, výkonových metrik, jejich analýzu a případné vynucování exekučních plánů.
Stretch database – možnost odložit velké tabulky do Azure například za účelem archivace.
Standard
Express +
Tabular – i uživatelé standardní edice se dočkali základní verze tabulárního modelu (16 GB na instanci). Tohle je stěžejní
SSAS Multidimenzionální – vylepšení
Reporty v Power BI – Přišpendlení  reportů do Power BI z SSRS
Temporal – práce s temporal tabulkami pro verzování, psal jsem zde http://www.neoral.cz/2016/02/temporal-tables.html
Row Level Security – v relační databázi jsme schopní díky RLS zpřístupnit uživatelům personalizovaná data podobně jako v případě dynamického zabezpečení u kostek http://www.neoral.cz/2016/01/dynamicke-zabezpeceni-ssas-s-pouzitim.html
Dynamic data masking – citlivé informace se nezobrazí v čistém textu, ale jsou překryty maskou (jiné znaky)
Availability groups – 2 nody, ale pouze jedna databáze (ne ke čtení)
R – jednovlkánové Rko uvnitř databáze, konektivita k R Open
Polybase – umožní kombinovat dotazy z relačního i nerelačního světa pomocí SQL dotazů (jen compute node)
Enterprise
Standard +
Operational analytics – což je merketingový název pro column store indexy, které i pro non clustered variantu neblokují zápisy do tabulky. Jdou též vytvářet nad in-memory tabulkami. Určeno pro operativní reporting nad zdrojovým systémem.
Mobilní reporting – vypadá to, že až v enterprise
Tabular – Vylepšený direct query mód
R – integrace v databázi i samostatně. Využití více vláken.
Polybyse škálovaně
SSIS integrace Azure Data Factory a Azure SQL DW http://www.neoral.cz/2016/02/azure-sql-data-warehouse.html
Transparent Data Encryption – data šifrovaná v klientské aplikaci jsou šifrovaná po celou dobu cestou do SQL Serveru, v něm i zpět.
Novinky ve vysoké dostupnosti vylepšené Availability groups a možnosti pro hybridní scénáře.
Rozšířené možnosti pro In-Memory
Závěr

V dnešním článku jsem shrnul jak bude pravděpodobně vypat nadílka v jednotlivých edicích SQL Serveru. BI edice nebude. Tabular bude ve standardu. Mobilní reporting jen v Enterprise edici. Ale i tak každá edice obsahuje něco nového. Samotný upgrade na novou verzi by měl pomoci výkonu. Pokud jste instalovali RC 2.0, fungoval mi in place upgrade na RC 3.0. Takže snad to půjde bez problémů i na RTM. Co je velmi příjemné, na své si přijdou i potenciální zákazníci, kteří si nemohou dovolit Enterprise edici.

Žádné komentáře:

Okomentovat