16. března 2016

Power BI Enterprise Gateway a Direct Query proti SSAS

Nějakou dobu zpátky jsem psal o Power BI konektorech, které slouží k přístupu ke zdrojům uvnitř organizace. Článek najdete zde: http://www.neoral.cz/2015/10/power-bi-konektory-na-on-premise-zdroje.html V této oblasti ale došlo ke změnám. Personal Gateway zůstává, ale od Analysis services konektoru se postupně opouští. Už dnes se dá říci, že Analysis services konektor neumí oproti Enterprise gateway nic navíc. Naopak Enterprise Gateway toho umí výrazně více, než SSAS konektor. V dnešním blogu bych rád shrnul jak na který konektor s hlavním zaměřením na novou enterprise gateway (pokud se dá říkat v Power BI světě nová nástroji, který je k dispozici více jak měsíc :)). A také se podělím o své praktické zkušenosti
Analysis services konektor
Pokud jej máte nainstalovaný ve firmě, můžete jej používat dál, ale neztrácejte s tímto konektorem čas pro nový vývoj. Enterprise Gateway nahrazuji a rozšiřuje možnosti tohoto konektoru.
Power BI Personal Gateway
První otázka která mě napadla, když jsem viděl tento název poprvé byla: Proč personal? Není to snad určeno pro podnikové použití? Po pár měsících používání asi už znám odpověď. Personal gateway můžete nainstalovat na jakýkoliv počítač, klidně i soukromý laptop a umožňuje aktualizovat vaše data formou importu. Neumožňuje živé připojení. Data jdou aktualizovat max 8 krát denně a nelze se stoprocentně spolehnout na časy kdy k aktualizaci dojde (viz článek zkušenost s praktickým nasazením http://www.neoral.cz/2015/11/power-bi-zkusenost-z-praktickeho.html) Importem dat do Power BI datového modelu přijdeme o několik věcí. Jednak možnost řídit práva na úrovni databáze. To je způsobeno tím, že se vše plní pod stejným servisním účtem. Dále při importu ztratíte interaktivitu výpočtu. Například pokud máte v kostce ze které import provádíte meziroční srovnání v procentech. Tohle srovnání se vyhodnotí na detailní řádkové úrovni vašeho datasetu. Na vyšších úrovních si jej musíte znovu spočítat. Power BI by vám sesumovalo procenta (a to není dobré). Musíte tedy replikovat stejnou logiku na úrovni reportu, i když už je logika vyřešena v podkladovém zdroji.
Power BI Enterprise Gateway
Je, jak název napovídá, určena pro enterprise nasazení. Tedy centrální nasazení a správu datových zdrojů a možnost sdílet jednu gateway pro více uživatelů. Umožňuje jak živé připojení, tak import. Živé připojení je dostupné pro následující zdroje
·        SQL Server a PDW
·        Analysis services
·        SAP Hana
·        Oracle
·        Teradata
Aktualizace formou importu
·        SQL Server
·        Analysis Services
·        SAP HANA
·        File
·        Folder
·        Oracle
·        Teradata
·        SharePoint list (on-premises)
Import přes Enterprise gateway jsem zatím nezkoušel. Z grafického uživatelského rozhraní je vidět, že 8 aktualizací/den zůstává a navíc bych přišel o dvě zásadní věci zmíněné výše. Zabezpečení na straně databáze a logiku vytvořenou v databázi.
Pro naše produkční nasazení se nabízí kombinace multidimenzionálních SSAS a přímého připojení. V kostce je vytvořen poměrně bohatý datový model s časovými kalkulacemi, výpočty variancí proti budgetu a další. Stejně tak je implementováno dynamické zabezpečení (pokud vám tento pojem nic neříká http://www.neoral.cz/2016/01/dynamicke-zabezpeceni-ssas-s-pouzitim.html), které omezuje uživatelům ke členům produktové hierarchie.
Otázka zněla, bude fungovat přímé připojení přes Power BI v cloudu do naší on-premises kostky a hlavně bude fungovat i zabezpečení členů v produktové dimenzi? Bude Enterprise gateway schopna předat identitu uživatele do on premises kostky?
Enterprise gateway běží pod servisním účtem, který musí být administrátorm SSAS instance ke které se chcete připojit. Identitu uživatele předává pomocí vlastnosti EffectiveUserName ve vlastnostech připojení. A hlavně můžu konečně s klidným srdcem říct. Funguje to :) Testováno na pc i na mobilu. Uživatelé omezení produktovou hierarchií vidí jen relevantní data.
Narazil jsem ale také na jedno nepříjemné omezení, které se Vám nebude líbit. Při konzultaci s jedním klientem, jsme se snažili připojit z Power BI desktopu přímým připojením na SSAS. Bez úspěchu. Problém byl ve standardní edici SQL Serveru :( Kdo jste na standardce, polkněte nadávku, poté slzu, smůla. Důvod je ten, že Power BI posílá proti SSAS (i multidimenzionální instanci) DAX dotazy. DAX dotazy standardní edice z licenčních důvodů neumí. A to přesto, že multidimenzionální SSAS ve standardní edici SQL Serveru jsou.
Závěr

Enterprise gateway je pro produkční nasazení nejvhodnějším kandidátem. Umožňuje jak import dat, tak živé připojení proti vybraným zdrojům. Pokud se budete dotazovat přímým dotazem proti SSAS nepřijdete ani o logiku, ani možnost zabezpečit data. Bohužel živý dotaz proti SSAS nefunguje proti standardní edici SQL Serveru.

Žádné komentáře:

Okomentovat