8. března 2016

SQL Server 2016 RC0

V pondělí 7.3.2016 Microsoft přináší dvě velké novinky z oblasti SQL Serveru. Na první novink se připoutejte a ujistěte se, že za Vámi není hluboká propast, nebo tvrdá zeď až budete padat. Můžu? Snad jsem Vám dal dost obrňovacího času. Microsoft plánuje umožnit provozovat SQL Server na Linuxu. Píšu to 8.3. není tedy Apríl. Více informací v originále najdete zde https://blogs.technet.microsoft.com/dataplatforminsider/2016/03/07/announcing-sql-server-on-linux/ případně zde http://blogs.microsoft.com/?p=67248?wt.mc_id=WW_CE_DM_OO_BLOG_NONE a o Preview si můžete zažádat zde https://www.microsoft.com/en-us/server-cloud/sql-server-on-linux.aspx Jedná se zatím o oznámení, ještě to není hotové a upečené. Co je ale hotové a upečené je RC0 SQL Serveru, tedy Release Candidate. Což by mohlo i znamenat, že finální verze SQL Serveru je blízko (možná a docela pravděpodobně se něco nového dozvíme na virtuální akci Data Driven https://goo.gl/8z7Bv6
RC SQL Serveru 2016 můžete stáhnout zde https://www.microsoft.com/en-us/evalcenter/evaluate-sql-server-2016 Co přináší nového?
Business Intelligence
Analysis Services (SSAS)
Přináší možnost uspořádat atributy v Tabulárním modelu do složek. Ke všem modelům, jimž nastavíte úroveň kompatibility 2016, můžete přistupovat přes PowerShell a SSIS. Také přibývá nový Tabular Object Model, který si klade za cíl, jednodušší programový přístup k tabulárním modelům.
Reporting Services (SSRS)
Zde se jedná spíš o staronové funkce aneb staré funkce dostupné v novém portálu. Konkrétně se jedná o
·        správu subscriptions
·        správu sdílených datasetů
·        kešování a aktualizae dat
·        tvorba linkovaných reportů s jinými výchozími hodnotami parametrů
·        možnost přišpendlit (pin) grafické objekty do Power BI skupin dashboardů, SSRS automaticky vytvoří subscription pro aktualizaci dat
·        výběr měny pro tvorbu KPI a mobilních reportů
Integration Services (SSIS)
SSIS Projekty v Data Tools (SSDT) můžou mířit na 2012,2014,2016 verze SQL Serverů přepínáním jednoduchého kombo boxu. Přináší podporu pro nastavení vlastního logování na úrovni celého serveru. SSIS HDFS konektor podporuje ORC formát.
Master Data Services (MDS)
Nová správa Derived Hierarchy.
Database engine
Konfigurace na úrovni databáze
Podpora nastavení na úrovni databáze, které mohly být dříve nastaveny pouze na serveru. Například MAXDOP (maximum degree of parallelism), vyprazdňování procedurální keše, povolení/zakázání parameter sniffing na úrovni databáze a další.
Polybase
Podpora veřejných kontejnerů v blob úložišti Azure. Podpora poslední distribuce Cloudera CDH5.5 na Linuxu.
A další
Nová funkce vracející tabulku STRING_SPLIT, která rozparsuje text podle oddělovače.
Podpora importu a exportu dat kódovaných UTF 8
Zvýšený výkon u DML operací nad tabulkami, které mají velké množství cizích klíčů.
Pokud by Vás zajímalo, jak šel čas a co přibývalo ve verzích předchozích, můžete nahlédnout sem
Závěr
Když jsem poprvé zavítal na stránku RC0 shrnující nové funkce, zaujala mě fráze „This month update contains...“ Čili vypadá to, že nejen Power BI team do toho jde z ostra, ale i SQL Server team se snaží o měsíční aktualizace a nové funkce. To že aktuální verze je release candidate svědčí o tom, že finální verze se blíží. Věřím, že se velkého oznámení dočkáme ještě tento týden.


Žádné komentáře:

Okomentovat