26. října 2015

Power BI vlastní vizualizace

Na myšlenku vlastních vizualizací mě v minulém týdnu přivedla potřeba vizualizovat návaznosti úkolů. Napříkla které úkoly jsou závislé na úkolu „A“ a na čem všem je závislý úkol „A“. Vzhledem k tomu, že na to Power BI desktop v základu doteď nemá komponenty, vzpomněl jsem si na soutěž která kolem Power BI probíhala v září. Šlo o to, kdo naprogramuje nejlepší vizualizaci a soutěžilo se o pěkných 5000 $ http://community.powerbi.com/t5/Best-Visual-Contest/con-p/best_visual_contest
Říjnová aktualizace Desktopu přinesla možnost přidávat vlastní vizualizace. A to ať to co vytvořila komunita, nebo úplně vlastní tvorbu.
Tvorba MS a komunity
Rozcestník k vlastním vizualizacím najdete zde: https://app.powerbi.com/visuals/submit V sekci https://app.powerbi.com/visuals najdete možnost stáhnout si soubor s koncovkou „.pbiviz“ V Power BI Desktopu se vedle „nativních“ vizualizací zobrazuje tlačítko s trojtečkou. Klikneme, dáme import, najdeme .pbiviz soubor a tento se nám přidá jako nová vizualizace.
Momentálně je v Galerii k dispozici 19 nových vizualizací, které nejsou „ve standardu“. Některé možná méně použitelné (rybičky v akváriu plavající ze strany na stranu si úplně v produkci zatím představit nedokáži). Některé použitelné více. Například chord chart, bullet chart, sunburst, nebo v soutěži vítězný Synoptic Panel od SQLBI.
Cílem tohoto článku není popsat šechny tyto grafické komponenty, ale informovat, že je možné přidat do PowerBI další vizualizační prvky.
Pokud byste se rozhodli, že si chcete vlastní vizualizaci sami naprogramovat i to je možno :) Jak začít se dozvíte na GitHubu https://github.com/Microsoft/PowerBI-visuals kde je možné se podívat na zdrojové kódy vizualizací ze soutěže.
Pro popis jak přidat vlastní vizualizaci z GitHubu si beru Node Link Graph (vypadal, že by se mohl hodit pro návaznosti úloh). Hotový skript s koncovkou „ts“ stačí nakopírovat do schránky (já vzal ten svůj odtud http://community.powerbi.com/t5/Best-Visual-Contest/Force-direct-node-link-graph-for-adjacency-matrix/cns-p/7654 /popis komponenty https://github.com/jianingyan/PowerBI-visuals/blob/master/src/Clients/Visuals/visuals/graph.ts /zdroják)
V PowerBI portálu potom stačí kliknout na ikonku ozubeného kolečka, zde najít dev tools. Do okna vlevo nahoře můžete nahradit obsah okna vlastním skriptem, dát compile and run a poté exportovat do pbiviz :) Po kompilaci a spuštění je vizualizace dostupná v portálu, po exportu do pbiviz ji můžete naimportovat do PowerBI desktopu jako v případě vizualizací z galerie.
Screenshot pár vlastních vizualizací přikládám níže včetně návazností v pravém dolním rohu

Závěr

Možnost rozšířit si funkčnost Power BI desktopu o vlastní grafické prvky je super. Na své si mohou přijít jak programátoři, tak uživatelé. Jen tak dál :)

1 komentář: