31. října 2015

MS Reporting – vize a směr

Už je to tady. Microsoft 29.10.2015 zveřejnil svou vizi a budoucí směr vývoje v oblasti reportingu. To že se tak stalo zrovna v době probíhajícího PASS Summitu a vydání SQL Server 2016 CTP 3.0 nebude náhoda. Článek v originále si můžete přečíst na blogu SQL Server teamu zde http://blogs.technet.com/b/dataplatforminsider/archive/2015/10/29/microsoft-business-intelligence-our-reporting-roadmap.aspx
Otázky jako: Jsou Reporting services odepsaný produkt? Má být SSRS nahrazeno PowerBI? Dočkáme se PowerBI v on-premises řešení přímo od Microsoftu? To jsou otázky, které napadaly nejednoho z nás. Něco se dalo vyčíst mezi řádky, ale teď tu máme oficiální stanovisko od lidí z MS SQL Server teamu.
Cíl
Cílem Microsoftu je “dát moc nad daty” každému byznysu, či člověku na této planetě. Pro splnění tohoto cíle je potřeba vyvinout platformu, která může pracovat s daty odkudkoliv, ať se jedná o on-premises zdroje, data v cloudu, nebo data z IoT (Internet of Things)
Cesta
Sjednocení  a ustálení typů reportů. MS SQL Server team rozděluje reporty na 4 typy
Stránkovací reporty na web, k tisku a automatizaci
Aneb SSRS (Reporting services). Tento typ reportů je v byznysu používán přes deset let a má své nenahraditelné místo. Microsoft s tímto typem reportů počítá i do budoucna a vylepšení ve verzi 2016 se dočkáme. Co tedy mají společného Punk a SSRS? No přece:  “SSRS is not dead” :)
Interaktivní reporty
Vytvořené přes PowerBI. Jsou novou generací PowerView (pro ty z nás, které napadlo že PowerView je mrtvý produkt). To že s PowerBI je potřeba počítat je zřejmé. Stačí se podívat jak se produkt posunul od verze května 2015 (první ostrá verze) do dnes. 44 nových funkcí v aktualizaci Září 2015 mluví za mnohé :)
Mobilní BI
postavené na Datazenu. Akvizice společnosti Datazen nebyla náhoda, MS mobilní BI chce na všechny mobilní OS a počítá s ním.
Analytické reporty a grafy
Aneb reporty potavené na Excelu a Excelovém BI. Excel je jedna z nejpoužívanějších Business aplikací celosvětově. Toho si je MS také vědom a počítá s tím ve svých plánech. S Excelovým BI se dále počítá.
Na jaké novinky se můžeme těšit?
Power BI on premises
Publikace Power BI reportů do on-premises prostředí. Otázka, kterou jsem si v posledních měsících kladl nejen já, bude možno publikovat PowerBI reporty vnitropodnikově bez třetí strany? (Pyramid server). Ano bude to možné.
Sjednocený přístup k reportům
V rámci SSRS portálu půjde publikovat a prohlížet jak reporty SSRS, tak reporty z Datazenu. Stejně tak půjde na reporty koukat přes jednu mobilní aplikaci (představena na PASS Summitu).
Závěr

Oznámením společnosti Microsoft byly zodpovězeny mnohé otázky. SSRS nejsou mrtvé a čeká nás produkt vše v jednom. SSRS reporty, Datazen i PowerBI. Některé otázky však zodpovězeny stále nebyly. MS oznámil se kterými technologiemi počítá, znamená to tedy, že s ostatními ostatními reportingovými nástroji se nepočítá? (PerformancePoint). Možností je několik buďto nepočítá, nebo je PerformancePoint součástí jiné road mapy. Článek se celkově  nevěnoval integraci se SharePointem (Excelové BI, PowerBI, Reporting services). Nuže já instaluji CTP 3.0 a Vy? :)

1 komentář: