11. července 2024

Řešení problému Default membara

 V minulém článku jsem Vám (kdo jste ještě neznali) představil Calculation Groups http://www.neoral.cz/2024/07/calculation-groups.html

Na ty nyní navážeme s řešením dalšího problému. Některé faktové záznamy jsou verzovány a seskupování více verzí dohromady nedává smysl. V bývalé firmě (Dixons) například byl verzovaný plán. Na začátku roku plán od prvního do dvanáctého měsíce, po prvních 4 měsících zpřesněný plán 5-12. Po dalších 4 měsících třetí zpřesněná verze 8-12. Pokud byste porovnávali ve dvanáctém měsíci aktuál vs plán a neřešili verzi plánu, máte problém. 

V multidimenzionálních kostkách se tento problém dal řeši natavením tzv. default membera. V Power BI a Tabularu si můžeme opět pomoci Calculation Group. 

Nasimulujeme si opět nad demo databází Adventure Works DW

Souhrny přes produkt a přes časovou osu vypadají smysluplně, nicméně přes měnu to vypadá, že sčítáme jablka s hruškami. Internetové prodeje USD+AUD+... = 29milionů.
Chtěl bych zobrazit hodnoty pro všechny metriky v dané měně, pokud je měna vybraná, nebo pokud se jedná o souhrn vícero měn, zobrazit čísla v dolarech.

V model view přidám new calculation group. Tu přejmenuji jako Default currency a do Počítané položky Default currency napíši následující výraz

Počítanou položku poté stačí použít v sekci filter všech stránek a zaškrtnout.


Závěr

Ukázali jsme si další scénář využití calculation groups. Tentokrát pro nastavení defaultu pro neagregovatelné položky.


Žádné komentáře:

Okomentovat