30. července 2018

Publikace Power BI reportu do SharePointu Online


Nedávno jsem psal blog post, proč nepoužívat funkci Publish To Web v Power BI (http://www.neoral.cz/2018/07/power-bi-proc-nepouzivat-publish-to-web.html). Důvod byl bezpečnost dat. Zmiňoval jsem, že jako alternativa je použití funkce "Embed To SharePoint". Jak na to a jaká jsou úskalí? O tom bude dnešní článek.
Abyste mohli vkládat Power BI reporty do SharePointu online, potřebujete takzvané "Modern pages". Tyto je potřeba explicitně povolit. Dělá se to v Site settings-Manage Site Features-Site Pages-Activate
Dále vytvoříte novou Site Page


Kliknete na plusko pro přidání obsahu a najdete Power BI


Vyberete add report


Přepnete se do Power BI portálu do reportu, který chcete sdílet a zvolíte v menu file - Embed To SharePoint. Zkopírujete link, nastavíte velikost reportu. Zvolíte, zda chcete zobrazit navigaci mezi stránkami a lištu s filtry po pravé straně. 


Stránku vypublikujete a případně přidáte link na ni na nějaké viditelné místo. 
Na rozdíl od Publish To Web je možno vkládat touto formou vytvořené reporty i takové, které využívají live connection a sice proto, že dochází k ověření uživatele. To má ale také "nepříjemný" dopad. Spíše vlastnost. Pokud chcete, aby uživatel report viděl, musíte s ním report explicitně nasdílet. A abyste s ním mohli report mohli explitně nasdílet, uživatel potřebuje Pro licenci. Nebo musíte mít zakoupené Power BI Premium. Poté můžete sdílet i se všemi Free uživateli

Embedování do SharePointu je bezpečnou variantou, jak se o reporty podělit v rámci stránky SharePointu online. Nevýhodou může být složitější administrace a vyšší finanční náročnost. Bezpečnost citlivých dat v době GDPR ale určitě tyto drobné nevýhody vykoupí :)

Žádné komentáře:

Okomentovat