24. července 2018

Kompozitní modely

Tento měsíc jsme si na nový Power BI Desktop počkali o něco déle. Určitě to souviselo s probíhajícím Microsoft Business Applications Summitem, kde bylo oznámeno další směřování produktu. K dnešnímu tématu. Co jsou kompozitní modely?
V Power BI Desktopu můžeme tradičně volit mezi 2mi typy připojení. Data Importem a živým připojením. O metodách připojení jsem mimo jiné psal v tomto článku anglicky zde http://www.neoral.cz/2016/10/power-bi-live-connection-vs-import.html a také přednášel zde https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=NtQqTaI4w7E
Import může kombinovat libovolný počet zdrojů. Živé připojení bylo ale odsouzeno k tomu, že jste byli uvězněni do jednoho jediného zdroje.
To se nyní mění právě díky kompozitním modelům.
Kompozitní model umožňuje kombinovat více zdrojů s živým připojením (zatím jen tabulární typ, ne multidimenzionální kostky atd.). A také umožňuje kombinovat metodu import s živým připojením.
Tato preview funkce se povoluje v menu File-Options-Preview Features-Composite Models



V pravém dolním rohu obrázku vidíte, že jsem v režimu Storage Mode: Direct Query. Přesto však nemám zašedlý Get Data Dialog.
První zdroj jsem pro účel screenshotu zvolil ContosoRetailDW
Jako druhý si vezmu AdventureWorksDW z jiného serveru. Tam si vezmu tabulku FactInternetSales
Vyskočí potential security risk



V relationship window můžu udělat logickou vazbu (i když mezi těmito databázemi opravdu není) mezi tabulkou DimDate Na jedné straně ai FactInternetSales na druhé přes OrderDate. Vyskočí mi, že typ vazby bude Many to Many (další novinka, které se nejspíš v detailu pověnuji samostatně). Je to totiž trošičku jiné Many to Many, než znáte z databází. Kdo by si chtěl přečíst v originále, můžete zde: https://docs.microsoft.com/en-us/power-bi/desktop-many-to-many-relationships



Na úrovni jednotlivých objektů potom můžete v table properties definovat, jestli chcete, aby daná tabulka byla braná jako import, živé připojení, nebo dual.



Výhodou by mělo být omezení bombardování backendového zdroje opakovanými dotazy například pro hodnoty slicerů. Abyste ten zdroj netrápili více, než je nezbytně nutné.

Pokud byste se chtěli podívat na kompozitní modely na živo, v Brně proběhne konference SQL Server Bootcamp (3.ročník s bezplatnou registrací zde: https://wug.cz/brno/akce/1080-SQL-Server-Bootcamp-2018 )

Navrhnul jsem téma "Power BI – Import dat vs. živé připojení a dál" kde jsem chtěl o tomto tématu mluvit. Když se o kompozitních modelech ví už veřejně, můžu přednášku přejmenovat na "Power BI – Import dat, živé připojení a kompozitní modely"

Moje další témata na Bootcampu jsou:
BI řešení pro ne BI lidi
Dynamický partitioning OLAP kostek s použitím SSIS
Master Data Services a jejich využití pro BI vývojáře
Power BI – Best practices
Power BI – Co nového a dobrého přinesly poslední měsíce

Témat jsem nasázel tradičně hodně a věřím, že se všechny do programu nevlezou :) Ale na Bootcampu Vás rád uvidím.

Po krátké reklamní vložce zpátky ke kompozitním modelům. VELKÝ POZOR. Modely s touto funkcí zatím nejdou publikovat do Power BI Service. Tož si ty vaše produkční reporty prvně někam odzálohujte, než si s tím začnete hrát :)

Těším se, až bude možno dělat live connection i nad multidimenzionálními zdroji, což je určitě logický krok, kam by se mohla technologie vyvíjet dál. Přeji příjemnou zábavu s kompozitními modely.

Žádné komentáře:

Okomentovat