23. února 2018

Power BI – Globální slicery

Dnešní blog bude opět informativní rychlovka. Musím, prostě musím, se ale s vámi podělit. Přišla novinka, na kterou jsem nejen já čekal dlouho a horlivě.
Jedná se o možnost ovládat více stránek jedním slicerem (v CZ verzi průřezy).
V čem byl v minulosti problém? Pokud jste chtěli, aby uživatel měl možnost filtrovat data například přes produktovou hierarchii a rozbili informaci na více stránek,museli jste slicery kopírovat ze strany na stranu.
To by samo o sobě nebylo špatné. Pokud by první stránka byla o prodejích (obrat), druhá o maržích. Pokud uživatel zvolí na první stránce ve slicerech kategorii
„Spotřební elektronika“ a časové období „poslední 4 týdny“ z defaultního jednoho. Na druhé stránce bude muset znovu vybrat spotřební elektroniku a 4 týdny...
Čím více slicerů, tím více radosti!
To platilo až do poslední aktualizace Power BI Desktopu.
Nyní máme možnost na záložce View zobrazit lištu Sync Slicers
Když pak vyberete slicer například s kategorií, zobrazí se seznam stránek jako na obrázku. První sloupec s zatržítky je o tom, na kterých stránkách chcete slicer aktualizovat.
Druhý sloupec je o tom, zda na stránce má být slicer vůbec vidět. Můžete ho ale i nechat další stránku ovládat bez zobrazení.
Stačí tedy zatrhat vše v prvním sloupečku (kde je to relevantní) a na ostatní stránky se již změny budou propagovat. Přeji hodně zábavy.
Závěr
Dnešní blog je opravdu informativní rychlovka, která ale snad potěší. Minimálně funkce synchronizace slicerů snad potěší. U slicerů se můžeme těšit i na další novinky.
Bude se jednat o tzv “sticky slicers” Po publikaci reportu do Power BI service si uživatel bude moci vybrat, zda chce nastavení slicerů z posledního zobrazení uložit pro příští seanci/session.
Zatím se dá tohle v desktopu zakázat pro konkrétní sešit a nastavení ještě není na straně service dostupné. Jakmile to ale bude venku, budu vás informovat.
Bude to řešit problematiku: Mám 50 uživatelů a každý chce vidět jiný default. Máme se tedy na co těšit i nadále.
Link na rozcestník dalších článků o Power BI http://www.neoral.cz/2016/10/power-bi-rozcestnik.html

Žádné komentáře:

Okomentovat