9. května 2016

Power BI – update duben 2016

28.4 Power BI team zveřejnil další aktualizaci pro Power BI desktop, také vyšla aktualizace mobilní aplikace a nových funkcí se dočkaly i brány propojující on premises prostředí s cloudem. Dnešní článek je o tom, co je nového v jednotlivých nástrojích.
Power BI Desktop
Formátování tabulky, matrixu a multi-row card – můžete se tabulku dostat do podobného stavu, jako při použití funkce „Formátovat jako tabulku v Excelu“
Trend line – možnost proložení přímkou v grafech. Zatím jen zapnout vypnout, nejde vybrat typ proložení
Nová drill akce – zobrazit záznamy. Například v Grafu při kliknutí na sloupec.
Parametrizace dotazu - při načítání. Tohle si zaslouží samostatný článek
Šablony Power BI souborů – soubor s koncovkou .pbit za podobným účelem jako šablony u office dokumentů, kvůli opakovanému použití si nachystejte layout pouze jednopu.
Online services – nová skupina při načítání dat pro kosmetické rozškatulkování typů zdrojů.
Nové konektory
·        SharePoint složka
·        Webtrends
·        SparkPost
·        tyGraph
Podmíněné sloupce – v podstatě můžete vyklikat funkci když s několika úrovněmi přes grafické rozhraní.
Další kosmetické změny
Při direct query připojení se vám zobrazí u sloupců datové typy.Můžeme dotazy v Power Query přetahovat Drag and Drop, stejně tak uspořádat do složek.
Pro kompletní seznam s obrázky a videi koukněte sem v angličtině na oficiální blog Power BI teamu
Mobilní aplikace pro Android
Článek na oficiálním blogu zatím nevyšel (nebo proklouznul), takže pouze podle toho co mi hlásí můj telefon. Zde došlo hlavně k rozšířené integraci Power BI s SQL Server 2016 reporting services. Mělo by se jednat hlavně o zrychlení výkonu, omezení nadbytečných přesunů dat na mobil. Možnost na mobilu zobrazit „tematické reporty“. Stejně tak přibyla možnost přistupovat k posledním otevřeným reportům.
Power BI Gateway
Entreprise
Novinka z pohledu zabezpečení. Postupem času půjde vybrat, zda budeme předávat identitu uživatele přes UPN (User Principal Name) mapování, nebo jako custom data property. Zatím jde pouze to první. V minulé verzi když jsem psal o dynamickém zabezpečení, bylo to právě přes UPN. A bylo to globálně. Nově půjde nastavovat různá mapování do různých zdrojů na úrovni zdroje. Custom data je zatím zašedlé a nejde vybrat. Dále Entreprise Gateway umožní aktualizaci datasetů ze SAP BW (konektor zatím ve fázi preview).
Výběr get data v portálu Power BI umožní přímo vybrat data z regisrovaného zdroje v gateway, což je velmi příjemné. V minulosti jste museli udělat připojení v desktopu, vypublikovat soubor a teprve pak se dalo procházet data v prohlížeči.
Personal Gateway  pouze opravy chyb a drobnosti.
Závěr

Ježíšek dorazil i v dubnu s nadílkou nových funkcí na různých frontách. Zajímavé jsou zejména nové formátovací možnosti v Power BI desktopu. Drilování tabulek bohužel zatím chybí, byť bylo oznámeno na MS Data Insights summitu, ale aspoň se můžeme těšit i na nadílku v květnu.

Žádné komentáře:

Okomentovat