30. července 2015

PowerBI desktop

V průběhu března jsem Vás informoval o dostupnosti komunitního preview pro veřejnost aplikace Power BI designer. Jedná se o deseigner PowerBI vše v jednom nezávislý na MS Office. Článek jsem psal zde: http://www.neoral.cz/2015/05/powerbi-nove-generace.html  V pátek 24.7.2015 jsme se dočkali „ostré verze“. PowerBI designer se nám přejmenoval na PowerBI Desktop. Změna názvu naštěstí není změnou jedinou. Výrazně se posunuly i funkce. Je PowerBI Desktop produkčně použitelný? Spoiler na začátek. Podle mě ano.
PowerBI Desktop můžete stáhnout z webu www.powerbi.com Zde po registraci, také máte k dispozici portálové řešení s datasety, reporty a dashboardy. Mezi položkami ke stažení přibyla nová verze PowerBI Gateway pro propojení on premise prostředí s portálem. Také jsou již k dispozici mobilní aplikace na platformy Windows, Android i iOS. Někteří možná ocení, že PowerBI desktop je dostupný v 42 jazycích včetně češtiny a slovenštiny.
Novinky v načítání dat
Načítání dat probíhá stále ala PowerQuery. PowerBI Desktop obsahuje konektory, které PowerQuery v sobě zatím nemá. Například Google Analytics, CRM Online, Git Hub, Zendesk a další. Přibyly některé nové transformace. Extrakce z textu od začátku, konce či z prostředku textu. U transformace Merge dotazů je možno definovat typ Joinu. 
Novinky v oblasti modelování
Od května můžeme přidávat DAX measures na agregované úrovni a DAX počítané sloupce. V nové verzi bylo překopáno diagramové zobrazení a zobrazení mřížky. Zobrazení mřížky (data view) obsahuje vyhledávač sloupců, sloupce lze skrýt ze zobrazení reportu. Zde mi malinko chybí možnost vybrat více sloupců zároveň a hromadně je skrýt. Zatím musíme po jednom (což je u 30ti sloupců otrava). Také by se hodila možnost vypnout automatickou sumu u číselných sloupců (jako jsou roky, či klíče). V reportu suma vypnout jde. V diagramovém zobrazení jdou zatím dělat pouze relace.
Novinky v oblasti vizualizace
Zde je novinek nejvíce a u některých skáču hlavou ke stropu s jásavým voláním „konečně“. To co nešlo a chybělo v PowerView, PowerBI desktop umí. Můžeme konečně uživatelsky měnit popisky grafů, map a dalších grafických prvků (Částka by město nevypadalo úplně dobře). V grafech, mapách atd můžeme měnit barvy (přece jen u dema s volbami modří komunisté vypadali taky trochu divně :) Celkově se rozšířily fomátovací možnosti lištou po pravé straně. Náhled designeru si můžete prohlédnout na obrázku analýzy návštěvnosti článků načtených z mého blogu přes Google analytics konektor. Dále přibyly nové typy grafů a datových regionů (Area chart, Waterfall, Donut, Matrix). Do reportů jdou vkládat vlastní textová pole a obrázky. Přibyla podpora pro hyperlinky.

Obecná vylepšení
Tlačítko zpět a vpřed se hodí i v jiných aplikacích. Designer si pamatuje poslední otevřené soubory a přímo z PowerBI Desktop můžeme publikovat hotové reporty do PowerBI.com. První vlaštovkou možnosti nasazení do on premise prostředí je Pyramid Server (Pyramid Analytics). Po publikaci do PowerBI.com se report objeví mezi reporty a můžete si vybrané prvky „přišpendlit“ na dahsboard. Zde je možno ukotvit i výsledky funkce otázky a odpovědi. PowerBI a jeho otázky a odpovědi budou podporovány v rámci Cortana Analytics (http://www.microsoft.com/en-us/server-cloud/cortana-analytics-suite/overview.aspx) tudíž se ve Windows 10 můžeme těšit i na hlasové rozpoznávání v rámci této funkce :) Aplikace pro mobily je taky poměrně příjemná a automatické aktualizace na webu PowerBI.com funkční bez dramatického nastavování. Nyní můžu sledovat návštěvnost Blogu (a mnohé další věci) s denní aktualizací na svém mobilu s Androidem a byl jsem mile překvapen jednoduchostí. To vše zdarma.
Slovo závěrem

Měsíční update PowerBI Desktopu považuji za stěžejní. Došlo k překlenutí mezi fází: „Je to dobré na hraní“ do fáze „Dá se to používat“. Kompletní seznam novinek v kontextu „Tak jde čas“ si můžete prohlédnout zde https://support.powerbi.com/knowledgebase/articles/489224-what-s-new-in-the-latest-power-bi-desktop-update Pár věcí sice ještě chybí (nenašel jsem například 2 osy v grafech), ale pokud Microsoft udrží tempo jakým produkt rozšiřuje, bude to příjemné :) Možná i časem vyměním Reporting Services. PowerView jsem už vyměnil určitě. Takže doporučuji nainstalovat a zkoušet :) 

Žádné komentáře:

Okomentovat