29. srpna 2017

SQL Server Bootcamp 2017 materiály

15-16.8 se v Brně konal SQL Server Bootcamp. Konference pro lidi se zájmem o SQL Server a související technologie. Jednalo se o vydařenou akci, která se díky sponzorům konala pro účastníky zdarma. Já zde měl 3 přednášky. Slíbil jsem napsat blog, kde nasdílím materiály a doplním informace. A tak jsem zde se článkem :). Děkuji za zpětné vazby, pozitivní i negativní.
Power Pointové prezentace a soubory použité v demech, kde to dávalo smysl najdete zde
Jakmile budou k dispozici i sestříhané záznamy přednášek, přidám samostatný článek s rozcestníkem těchto záznamů.
Nyní projdu jednotlivé přednášky. O čem přednáška byla, jak byla míněná. Doplňující materiály. A dám i zpětnou vazbu ke zpětným vazbám :). Pokud máte nějaké další komentáře o které se chcete podělit veřejně, klidně využijte diskuzi pod článkem. Nebo pokud to chcete zacílit osobněji, než anonym pod článkem. Uvítám zpětnou vazbu i na emailu.
1.      Power BI on-premises a nejen tam
Na letošním SQL Server Bootcampu bylo možné hlasovat o obsahu konference výběrem témat, které účastníky zajímají. Z BI témat bylo nejpopulárnější téma na možnost nasazení “Power BI v On Premises prostředí”. Pro dané téma hlasovalo kolem 40ti lidí. Věděl jsem dopředu, že on premise příběh je zatím v plenkách. A i to co v těch plenkách je, je smutné kvůli licenčnímu modelu. Nicméně to že to není pro mě je taky informace a podle mě důležitá informace.
Ve zkratce
On Premise Power BI Report Server je postavený na Reporting Services technologii, ale je nezávislý na SQL Serveru. Firma může nasadit do on premise prostředí pokud si pořídí Power BI Premium, nebo má SQL Server Enterprise Edition se Software Assurance (a zde právě většina potenciálních zájemců pohoří).
Premium stojí ranec (viz kalkulačka https://powerbi.microsoft.com/en-us/calculator/). SQL EE se SA taky nemá každá malá česká firma.
Navíc v době konference on premises Power BI Report Server umožňoval jen živé připojení proti SSAS.
Update po přednášce
Tohle omezení už neplatí. Nová verze vyšla v pondělí a umožňuje i živé připojení proti jiným zdrojům, než SSAS. Hostovat modely s data importem (do 50 MB a bez aktualizace) a interakci s Excelovými sešity. Můžete si jej stáhnout zde https://powerbi.microsoft.com/en-us/report-server/ a tady je oficiální blog post produktového týmu https://powerbi.microsoft.com/en-us/blog/power-bi-report-server-august-2017-preview-now-available/
Za pozitivní zpětné vazby velmi děkuji. Kvůli těm to ještě stále dělám. K negativním se konkrétně vyjádřím
Co se vám naopak na přednášce nelíbilo
Účastník:
technické problémy (ne na straně přednášejícího). Byl by sebevědomější, kdyby měl/používal dálkový ovladač na Powerpoint.
Já:
první přednášky jsou v tomto ohledu vždy o něco rizikovější. Dálkový ovladač můžu zvážit, pokud bude na přednášce k dispozici a má přednáška bude postavená na klikání Power Pointu (těch je většinou méně). Navíc záleží co má pořadatel k dispozici na místě. Můžu se příště zeptat. Díky
Účastník:
Prezentačné zručnosti prezentujúceho
Já:
Ne každému se musí můj styl přednášek líbit. Chopte se prosím otěží a ukažte nám svoji “zručnost”, rád se půjdu podívat. Případně konkretizujte co se vám nelíbilo.
Účastník:
Na to že pán Neoral je prezentovany ako odborník vo svojej společnosti boli prezentované informácie dosť skromné na obsah.
Já:
Prezentované informace se držely tématu přednášky. Kde nic není, tam obsah nevymyslím. Účastníci si odhlasovali možnosti provozovat Power BI on premises a přesně to dostali. Držel jsem se tedy tématu. Sorry jako.
Nabízel jsem i jiná Power BI témata, která nedostala zdaleka tolik hlasů. Například analýza nákupního košíku. Ale stejně jako ostatní přednášející, dělám to pro lidi, ne pro sebe ;) Odborník v dané oblasti neoddiskutovatelně jsem a to nejen na republikové úrovni, ale i na světové. Jinak bych nebyl Power BI/Data platform MVP.
Účastník:
Poměrně low entry level – málo nových informací pro zkušené vývojáře v Power BI
Já:
To stejné co kolegovi v předchozím komentáři. Držel jsem se tématu, které si lidi odhlasovali.
2.      Úvod do MDX jazyka
Přednáška měla být o úvodu do MDX jazyka. Jazyka OLAP kostek. V anotaci stálo:
“MDX jazyk většina SQL vývojářů nemá ráda. Syntaxe vypadá podobně, ale vyžaduje poněkud jiné myšlení. Přednáška si klade za cíl, uvést vás do syntaxe jazyka a naučit vás v MDX přemýšlet. Tak, aby když už MDX nebudete psát jste alespoň rozuměli.”
Kromě PowerPointu dostupného na linku na začátku článku doporučuji svůj MDX tutorial na blogu http://www.neoral.cz/2016/01/mdx-tutorail-0-rozcestnik.html
Za kladné zpětné vazby děkuji, vypadá to, že jsem se tématem i pojetím trefil a přesně to splnilo účel. K negativní zpětné vazbě
Účastník:
stale sa opakuje obsah prednasky. ocekaval by som neco nove.
Já:
Na WUGu jsem nikdy o MDX nepřednášel. Nejsem si ani vědom, že by tohle téma bylo prezentované v posledních několika letech na konferenci v CZ/SK. MDX je tu přes 17 let a z toho přes 12 ve stále stejné podobě. Pokud s daným jazykem pracujete a očekáváte nové informace u něčeho co se jmenuje “úvod do čehokoliv 12let starého”, tak bude asi nesprávné pouze vaše očekávání. Možná by to chtělo si příště před přednáškou přečíst anotaci, abyste nebyl zklamán ;)
3.      Časové kalkulace v Analysis Services a Power BI
Tahle přednáška se měla věnovat častému problému časových analýz. Některým částem jsem se pověnoval v samostatném blogu http://www.neoral.cz/2015/06/powerpivot-dax-casove-funkce-1-cast.html .Stejně tak jsem se pověnoval přístupu k vyřešení problému otevřeného období http://www.neoral.cz/2017/06/casove-kalkulace-v-dax-problem.html
Chtěl jsem se též pověnovat dynamickým paternům s využitím konfigurační tabulky pro meziroční srovnání. Tady mám ještě dluh a blog post dopíšu. K přednášce sebekriticky musím říct, že se mi nepovedla. Většinou danou problematiku ukazuji z Power Pivotu pro Excel zejména na interních školeních ve firmě. Rozhodl jsem se ale ukazovat z Power BI desktopu. Jazyk je sice stejný, ale dostaly mě drobné nuance mezi prostředími. Nevím, zda a jakou formou se budu ještě pokoušet o reparát. Možná WUG online. Pokud jste se právě na tuhle přednášku těšili, omlouvám se za provedení. Kdo kdy přednášel, ví jak náročné je připravit jednu přednášku, natož 3 ve dvou dnech. Projevila se i únava. Snad vám to další blog post na toto téma vynahradí.
Účastník:
Technické problémy při demonstraci
Já:
Ano, jsem si toho vědom a ještě jednou se omlouvám. Pokusím se nějakou formou o nápravu.
Kromě přednášek konferenci sponzorovala naše firma Dixons Carphone. Mohli jste si zasoutěžit o voucher na školení v hodnotě 15000 korun. Záznam ze slosování najdete zde: https://www.facebook.com/TechDixons/videos/1986319354977408/
Gratuluji Ondrovi k výhře :)
Závěr:

Děkuji všem účastníkům za návštěvu konference. Lidem z WUGu v čele s Davidem Gešvindrem za výbornou organizaci. Sponzorům, že akci podpořili a zaměstnavateli, že mě na akci uvolnil v pracovní době :) Budu se těšit na další ročník

2 komentáře:

  1. Bohuzel jsem na konferenci nebyl, ale informace které vzdy dostanu jsou velice prinosne. Zahledl jsem pouze jednu prednasku ze zaznamu ;-(. Ne kazda prezentace je vzdy bez problemu a na stoprocent vydarena. Technice poroucet neumime.
    Velice ocenuji pristup ke komunite.
    Diky!!!
    Martin Vokoun

    OdpovědětVymazat