9. prosince 2015

Power BI v Excelu, Excel v Power BI

Otázka na kterou by měl odpovědět dnešní článek zní: Můžu nějakým způsobem v powerbi.com zobrazovat obsah z Excelu, případně obráceně zovbrazovat v Excelu/Office pěkné vizualizace z Power BI? Odpověď na první část otázky ano, odpověď na druhou část otázky zní taky ano. Takže varování ministerstva zdravotnictví: Power BI a Excel způsobují závislost! Pokud tedy nevyvolají imunitní reakci. Můžete pozorovat sami na sobě: Naskočila Vám vyrážka, hůř se Vám dýchá? To bude imunitní reakce, opusťte tento článek. Cítíte vzrušení a chcete si šlehnout ať už Excelu či Power BI? Čtěte dále :)
Obsah z PowerBI.com v Excelu a dalších aplikacích Office
Nejedná se o žádnou novinku z posledního týdne, ale už nějakou dobu lze do Office aplikací vkládat obsah z PowerBI.com Pokud máte nainstalovaný Excel 2013 a novější (nejsem si jistý jak v Excelu 2010, kdyžtak mě doplňte), lze na záložce Insert vybrat položku Store a zde Power BI Tiles. Budete vyzváni k přihlášení a pokud se přihlásíte správně, uvidíte obrazovku podobnou této
Po výběru dashboardu můžete vložit obsah přímo do Excelového dokumentu. Šipky po stranách umožňují navigaci na další vizualizace z dashboardu případně filtrovat a aktualizovat data.
Mimochodem stejná možnost pro vložení Tiles je například v PowerPointu a zobrazuje živá data z Dashboardu.
Excelový obsah v PowerBI.com
Obrácený problém. Máte vymazlený report se všemi potřebnými daty a komplexními výpočty vytvořený v Excelu (ať holém, nebo s pomocí PowerPivot) a chtěli byste na onen obsah koukat z webového prohlížeče, mobilu na jednom místě s obsahem vytvořeným v Power BI. Hodily by se taky aktualizace z On Premises zdrojů. Máte klasický Excelový obsah jako například kontingeční tabulku na dalším obrázku?
Uložte jej do OneDrive, nebo OneDrive for Business. Poté v PowerBI portálu klikněte vedle datasets na plus, zvolte file, OneDrive Business, nebo OneDrive personal. Přihlaste se, zvolte soubor a dejte connect
Vyberte, zda chcete data importovat (jednorázově), nebo nalinkovat z OneDrive tak, aby když se změní ve OneDrive o tom Power BI vědělo.
Pokud obsah Excelového dokumentu vznikl v PowerPivot a vy máte nainstalovanou ve společnosti PowerBI gateway, nastavíte účty a časy pro aktualizace pak máte sice data on premises, ale reporty v cloudu o tom ví, stejně jako dashboardy na mobilu.
Závěr:

PowerBI a nemyslím nezbytně PowerBI do Excelu se s Excelem pěkně domluví. Obsah z Excelu můžeme publikovat v PowerBI.com a stejně tak v Excelu a dalších Office aplikacích používat obsah z PowerBI.com Přijdou si tedy na své jak závisláci na Excelu, tak závisláci na PowerBI. My kteří cítíme obě závislosti dostaneme dvojitou dávku, takže si ji užijte :)

2 komentáře:

  1. Skvěle, děkuji moc za tyto články!

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za pozitivní komentáře, to je to co člověka motivuje pokračovat :)

    OdpovědětVymazat