9. září 2015

Novinky v SSRS 2016 CTP 2.3

Dobré ráno s novým článkem o BI, tentokrát o novinkách v Reporting Services SQL Serveru 2016, který je aktuálně ve fázi CTP (Comunity Technology Preview) 2.3 Pro ty z Vás, kteří rovnou zkusí skočit na manažerské shrnutí v sekci závěr můžu říct, dnes není potřeba postupovat tímto způsobem, článek je krátký :) Dnešní článek píši protože jsem na Twitteru napsal, že jej napíšu v záchvatu euforie, že jsou nějaké novinky v SSRS. Berte jej také prosím s nadsázkou, veškeré informace jsou sice pravdivé ale přece jen psané subjektivně :)
Když jsem se ze záznamů přednášek z konference Ignite dozvěděl, že dojde k nalití nové krve do této prastaré technologie byl jsem nadšený. Přece jen my, kteří SSRS používáme, čekáme několik let a několik verzí SQL Serveru na novinky jako na smilování.
Drobné ohlédnutí do historie SSRS
Update z 2005 na 2008 (starším akcím se věnovat nebudu, tohle není cesta do pravěku)
masivní update, nezávislost nové verze na IIS, grafy předělány z vizualizací „styl pravěk“  do vizualizací „styl 20 tého století“ (grafy které vypadaly jako vystřižené z Office 2003 skok na grafy podobné Office 2007), přibývá nová vizualizace budík (a kdo by budíky neměl rád)
2008 -> 2008 R2
Přibyly nám nové grafické komponenty jako například mapa, databars, sparklines a indicators, zbavili jsme se některých nepříjemností ve vývojových nástrojích. 2008 R2 bych označil za poslední masivní update. V této edici jsme mohli také poprvé pracovat s PowerView, přestože PowerView nepovažuji  za produkčně použitelnou technologii. Z omalovánek jménem PowerView sice rychle vypadnou relativně pěkné vizualizace, ale technologie, ve které nejde přepsat titulek grafu... V grafu nejde změnit barva výseče a celově máme téměř nulovou kontrolu nad vizuálními prvky. PowerView je podle mě mrtvá větev vývoje, tohle řeší PowerBI desktop. Tento článek však neměl být o PowerView, ale o SSRS
2012
Nic zásadního
2014
Nic zásadního
Aktuální stav
K poslednímu většímu vylepšení/rozšíření SSRS tedy došlo v roce 2010 ve verzi SQL Serveru 2008 R2. Proto totální euforie při očekávání ohlášených 2016-kových novinek. Předchozí CTP nepřinesly nic zásadního, přestože jsem zatím instaloval každou verzi. Poté vidím na Twitteru něco co vypadá naprosto úžasně CTP 2.3 se screenshotem něčeho, co jsem v SSRS zatím neviděl. Říkám si, to je ono, už to přišlo. Instaluji. Mám s tím trochu problémy, nedá se udělat upgrade, musíte odinstalovat staré CTP a nainstalovat nové. Vývojové nástroje zatím pokulhávají, Data Tools do Visual Studia zatím neobsahují vývojové nástroje pro novou verzi. Chci-li vyzkoušet nové prvky musím z Report Manageru spustit Report Builder. Report Builder je v nových barvách, místo Office bílé máme novou sexy šedou barvu.... Vypadá to, že v této verzi CTP byly SSRS opravdu překopány do něčeho nového. Euforie a potřeba ohmatat si tuto novou technologii
Náhodné ohmatávání (technologie)
Píšu select, dělám klasickou tabulku určenou primárně pro export do excelu a zkouším klasické triky, které nefungovaly v verzích předchozích. Zapínám ve vlastnostech tablixu opakování hlavičky při tisku a aby první řádek držel na obrazovce při rolování. Funkce která nefungovala od verze SQL Serveru 2008... v SQL Server 2016 CTP 2.3 nefunguje dál a musí se obejít přes advanced mode a oklikání vlastností FixedData, Repeat On New Page. Nenechám si rozhodit úsměv a testuji dál. Ukládám report na server a zkouším otevřít v IE. Nový renderer se mě ptá: „Vidíte report pořádně? Pokud ne, nechte zpětnou vazbu, tohle je Preview verze“ Report vidím dobře, stejně jako tlačítko pro tisk. Zkusím stejný report otevřít ve Firefoxu. Stejný dotaz zda vidím report dobře. Report ano, tlačítko pro tisk reportu dobře nevidím. Ve Firefoxu a Chrome se nezobrazovalo a stále nezobrazuje. Neočekávám tedy ani lepší renderování například na mobilních zařízeních
Říkám si, přece když ten Report Builder vypadá tak nově a moderně, musí zde být něco nového. Zkouším klasický sloupcový graf. Vypadá stejně „klasicky“ jako vypadal ve verzi 2008 R2. Nezbývá než se podívat do dokumentace, co by mělo být nového a nacházím dva nové typy grafů Tree Map a Sunburst. Tree Map zobrazuje dlaždice s největší dlaždicí pro kategorii s největším podílem až po nejmenší. Tento typ Grafu má v sobě již nějakou dobu Power BI Desktop. Jak to vypadá se můžete podívat na obrázku 1

Druhý typ vizualizace který přibyl je graf typu sunburst. Tento typ grafu si můžete prohlédnout na obrázku 2

Po přečtení dokumentace k jednotlivý verzím a publikaci reportů na web vidím další příjemnou funkci pauza pro subscription. Není potřeba zakazovat v SQL Server agentovi job se strašidelný názvem, tato funkce se dá provést i v report manageru :)
Závěr
Co se zatím změnilo.
Report Builder má šedé pozadí místo bílého. Je to pěkné, ale kvůli této „vychytávce“ bych nové reporting services nekoupil. Nové 2 typy grafů (sunburst, treemap), pauzování subscriptions v report manageru.
Co se zatím nezměnilo.
Přetrvávají chyby předchozích verzí. Například zobrazení reportů v alternativních prohlížečích, nefunkční zatržítka pro opakování řádků při tisku tabulek, ukotvení na obrazovce a podobně. Vizualizace zůstává stejná jako v 2008 R2.

SQL Server 2016 až do verze CTP 2.3 nepřináší žádné zásadní novinky v SSRS. 2 nové typy grafů a šedé pozadí v Report Builderu to nevytrhnou. Nicméně jako vývojář si uvědomuji, že resuscitace 5 let nedýchající mrtvoly si žádá čas. Na obhajobu společnosti Microsoft musím říct, že v žádném CTP neuváděli “jedná se o edici, která způsobí revoluci v reportingu” Asi si budu muset dát pár verzí CTP oraz a počkat si na finální produkt, abych viděl jestli se technologie posunula, nebo ne.

2 komentáře:

  1. Diky za clanek. Nedavno jsem testoval release candidate 3. SSRS vizualizace je identicka s powerbi. Testoval jsem report builder i VS shell a nasel jsem tam dokonce i par bugu v line chartu - padaly cele data tools. Presto si myslim, ze tam je kvalitni progress, za zminku integrace s powerbi - moznost zapinovat reporty na powerbi dashboard; mobilni reporty, KPIs, moznost skriptovat reporty v R; janzednicek.cz/

    POkud byste mel zajem o vymenu odkazu, dejte vedet

    OdpovědětVymazat
  2. Tento článek byl publikován 9.Září 2015 ve fázi CTP 2.3. Od té doby se toho spousta změnilo. Funkce které zmiňujete v době psaní tohoto článku ještě nebyly dostupné. Od té doby jsem psal updaty.

    OdpovědětVymazat